Mezinárodní den čaje
Mezinárodní den čaje
21.05.2021
Nejznámější hláška o čaji je Čaj o páté. Tak si zkuste dnes sednout spolu celá rodina v pět hodin k jednomu stolu a vypít si šálek teplého čaje s kouskem dortu či sušenky, jako to dělají běžně v Anglii. Můžete si u toho vyprávět, jaký jste měli den. Ale vznikl tento zvyk opravdu tam?
Lahodný a hlavně zdravý čaj určitě dnes zná úplně každý. Ale nebylo tomu tak vždy. První zmínky o používání čaje se objevily v Číně už v roce 350 našeho letopočtu. V sedmém století se pití čaje rozšířilo i mezi obyčejné lidi a byla o něm dokonce napsaná první kniha, kde se popisoval návod na přípravu a druhy všech dosud známých čajů. V osmém století se čaj rozšířil do Japonska. První sadičku si dovezl buddhistický misionář Tenkjo.
První zmínky o čaji v Evropě pochází až z roku 1559. První čaj přivezly do Evropy (do Lisabonu) portugalské obchodní lodě. Později je následovaly lodě holandské (ty vozily čaj také do Francie a baltských zemí). Všechno v době, kdy měla Alžběta I. život před sebou a Rembrandtovi bylo teprve 6 let. V polovině 17. století byly Holandsko a Francie na prvních místech ve spotřebě čaje.
První lístky čaje dorazily do Anglie někdy mezi léty 1652 a 1654. Čaj se tam stal velmi rychle populární natolik, že brzy vytlačil anglické pivo a stal se z něj národní nápoj. Britové dodnes patří k největším dovozcům a spotřebitelům čaje (cca 5 kilogramů čaje tvoří roční spotřebu jedné osoby).
Přirozeně čajovník rostl v jihovýchodní Asii při hranicích Číny a Indie. Jako kulturní rostlina se pěstuje na mnoha místech s příhodnými podmínkami, mezi známé čaj produkující země patří Indie, Pákistán, Írán, Srí Lanka, Tchaj-wan, Japonsko, Indonésie, Nepál, Austrálie, Argentina a Keňa. Odkud pochází právě ten tvůj čaj poznáš na krabičce tvého zakoupeného balení. Čajovník je keř, který ve volné přírodě může dorůst až do výšky patnácti metrů. Jeho lístky se sbírají ručně. A právě tento den je určený k tomu, abychom se zamysleli nad tím, odkud váš oblíbený čaj pochází, kdo ho vypěstoval, čí ruce ho sesbíraly, a jak se zpracovával, než se dostal až k nám.
Druhy čaje:
Bílé, zelené, polozelené, černé.
Tradice Čaj o páté:
Zvyk pít čaj o páté (v pět hodin odpoledne) vznikl ve Francii, ačkoliv je přisuzován Anglii. Vévodkyně z Bedfordu Anna Russellová, v polovině 19. Století, ho převzala od Francouzů.
Uvařit si čaj není ale jednoduché, má to přesně daná pravidla. Více i můžete přečíst třeba zde:
https://www.thomasspoon.cz/aktuality/sedm-pravidel-pro-pripravu-nezapomenutelneho-caje-o-pate
ZDROJE:
https://www.oriental.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Caj
Zpět
Lahodný a hlavně zdravý čaj určitě dnes zná úplně každý. Ale nebylo tomu tak vždy. První zmínky o používání čaje se objevily v Číně už v roce 350 našeho letopočtu. V sedmém století se pití čaje rozšířilo i mezi obyčejné lidi a byla o něm dokonce napsaná první kniha, kde se popisoval návod na přípravu a druhy všech dosud známých čajů. V osmém století se čaj rozšířil do Japonska. První sadičku si dovezl buddhistický misionář Tenkjo.
První zmínky o čaji v Evropě pochází až z roku 1559. První čaj přivezly do Evropy (do Lisabonu) portugalské obchodní lodě. Později je následovaly lodě holandské (ty vozily čaj také do Francie a baltských zemí). Všechno v době, kdy měla Alžběta I. život před sebou a Rembrandtovi bylo teprve 6 let. V polovině 17. století byly Holandsko a Francie na prvních místech ve spotřebě čaje.
První lístky čaje dorazily do Anglie někdy mezi léty 1652 a 1654. Čaj se tam stal velmi rychle populární natolik, že brzy vytlačil anglické pivo a stal se z něj národní nápoj. Britové dodnes patří k největším dovozcům a spotřebitelům čaje (cca 5 kilogramů čaje tvoří roční spotřebu jedné osoby).
Přirozeně čajovník rostl v jihovýchodní Asii při hranicích Číny a Indie. Jako kulturní rostlina se pěstuje na mnoha místech s příhodnými podmínkami, mezi známé čaj produkující země patří Indie, Pákistán, Írán, Srí Lanka, Tchaj-wan, Japonsko, Indonésie, Nepál, Austrálie, Argentina a Keňa. Odkud pochází právě ten tvůj čaj poznáš na krabičce tvého zakoupeného balení. Čajovník je keř, který ve volné přírodě může dorůst až do výšky patnácti metrů. Jeho lístky se sbírají ručně. A právě tento den je určený k tomu, abychom se zamysleli nad tím, odkud váš oblíbený čaj pochází, kdo ho vypěstoval, čí ruce ho sesbíraly, a jak se zpracovával, než se dostal až k nám.
Druhy čaje:
Bílé, zelené, polozelené, černé.
Tradice Čaj o páté:
Zvyk pít čaj o páté (v pět hodin odpoledne) vznikl ve Francii, ačkoliv je přisuzován Anglii. Vévodkyně z Bedfordu Anna Russellová, v polovině 19. Století, ho převzala od Francouzů.
Uvařit si čaj není ale jednoduché, má to přesně daná pravidla. Více i můžete přečíst třeba zde:
https://www.thomasspoon.cz/aktuality/sedm-pravidel-pro-pripravu-nezapomenutelneho-caje-o-pate
ZDROJE:
https://www.oriental.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Caj